Preparació de la consulta metge
Preparació de la consulta metge

Preparar la consulta mèdica

ALGUNS CONSELLS PER PREPARAR BÉ LA CONSULTA AMB UN METGE ESPECIALISTA

Recomanacions

Prepara prèviament les teves preguntes abans d’anar a la consulta si desitges treure el millor partit del temps de l’entrevista,

A la primera visita explica:

 1. Els teus símptomes: dolors, pruïja, cansament, tremolors, sequedat, febre, nàusees, restrenyiment, diarrea i d’altres.
 2. Els moments en què perceps un empitjorament o un alleujament (moment del dia: després d’haver menjat, fent un exercici, en llevar-te, en anar a dormir, etc.)
 3. Els teus antecedents mèdics, per exemple: problemes cardíacs, tensió, tiroide, hemorràgies, úlcera, artritis, problemes renals, cirurgies, al·lèrgies, etc.
 4. Els antecedents mèdics familiars: càncer, malalties del fetge, problemes intestinals, diabetis, altres problemes significatius.
 5. Els medicaments que prens: diaris, de tant en tant o amb d’altres periodicitats, i porta amb tu els prospectes o bé anota’n els noms. Si utilitzes productes de parafarmàcia, fitoteràpia, homeopatia o d’altres teràpies alternatives, pregunta per possibles efectes adversos.
 6. Facilita les proves mèdiques rellevants fetes amb anterioritat.
 7. És convenient prendre notes de les indicacions de l’especialista durant la teva consulta. Comprova si les teves preguntes han tingut una resposta. Si no entens bé les respostes, demana un aclariment.

Demana: quan ha de tenir lloc la pròxima consulta? En quant de temps han d’aparèixer els efectes dels medicaments? Què has de fer si el tractament no funciona? I, en quina circumstància has de contactar amb el teu metge de capçalera?

En consultes posteriors amb el teu especialista:

Fes llistes precises de les preocupacions que vols abordar, com més clares millor i amb ordre de prioritat. Com per exemple:

 1. L’aparició de nous símptomes.
 2. Si has fet o vols fer alguna dieta d’aprimament.
 3. Si has tingut problemes emocionals.
 4. Si has deixat de prendre algun medicament i per quina raó.
 5. Si has pres altres medicaments prescrits per altres especialistes.
 6. Si has patit alguna intervenció quirúrgica o n’estàs pendent d’alguna.
 7. Qualsevol altra qüestió que et preocupi.

El teu especialista és la persona més ben preparada per ajudar-te a recuperar la teva salut i la teva bona forma. El seu coneixement sobre la malaltia, la seva experiència i una bona comunicació són la base per establir una relació de confiança mútua, ja que la teva salut et pertany. Pregunta-li i demana-li respostes.

La confiança que tinguis en el teu tractament serà també part de la seva eficàcia.